Milí turisti,

predstavujeme Vám projekt, ktorého cieľom je propagovať dobrú myšlienku a prispieť tak k vyššej bezpečnosti na horách. Pretože denne navštevujú naše hory tisícky ľudí, rôzne úrazy alebo kritické situácie sú otázkou času. Jedna z možností ako pomôcť sebe alebo iným je mať kontakt s ľuďmi vo Vašom okolí. Mobilný telefón je samozrejme výborná vec, no ten kto už v horách čo to prešiel, potvrdí, že signál nenájdete všade. Preto na báze dobrovoľnosti a hlavne pre zvýšenie svojej bezpečnosti odporúčame využívanie PMR vysielačky pri pohybe vo vysokohorskom teréne. Jedná sa o vysielačky určené výhradne pre širokú verejnosť – teda potenciál ich využitia je neskutočne veľký. Stačí ak tieto vysielačky správne naladíte ( kanál č.1, podkanál č.1 ) a hneď sú pripravené Vám pomôcť aj v miestach, kde GSM pokrytie chýba. Oproti mobilnému telefónu majú výhodu aj v tom, že ako prvému sa môžete dovolať človeku, ktorý je blízko Vás a vie pomôcť takmer okamžite. Rovnako dôležité informácie napr. o blížiacom sa zlom počasí môžete svojím vysielaním informovať naraz aj desiatky turistov. Rozhodujúcim faktorom pri používaní vysielačiek v teréne je ich množstvo. Pokiaľ bude dostatočné množstvo turistov používať PMR, vytvára sa “ľudská sieť” ktorá Vám bude vždy blízko a nápomocná.

Budeme radi ak sa k ich využívaniu dobrovoľne pridá čo najviac ľudí a využijú tento zaujímavý benefit rovnako ako napr. slnečné okuliare alebo ochrannú prilbu pri lyžovačke.
Tento nápad nemáme patentovaný a už vôbec z neho nemáme žiadny prospech. Preto ak kohokoľvek táto myšlienka zaujme, budeme radi za jej šírenie. 

Projekt zastrešuje OZ EmComm – záchranný rádiokomunikačný systém.

Viac Informácií na www.pmr11.sk



Ak ideš na hory s PMR

  • nezabudni si naladiť vysielačku PMR na kanál č.1 a podkanál č.1toto nastavenie je dôležité. ( pozor stále je veľa vysielačiek v predaji, kde sa nedá podkanál nastaviť ) Niekedy môže byť podkanál č. 1 označený ako kód CTCSS s číslicou 1 alebo hodnotou 67,0Hz.
  • Kanál č. 1 a podkanál č.1 je všeobecne navrhnutý ako Emergency kanál, využívajme preto túto možnosť. Viď tabuľka: Wikipedia
  • EMERGENCY kanál zbytočne neblokuj, pretože nikdy nevieš kedy ho niekto potrebuje použiť. 
  • na komunikáciu s priateľmi použi zvyšných 15 kanálov: 2 – 16 ( od marca 2018 je už povolených spolu 16 kanálov – aj keď väčšina predávaných vysielačiek stále používa 8, nájdeš už aj 16-kanálové, napr. Motorola T82 ).
  • kanál č. 1 môžeš používať aj ako zvolávací kanál  – zavoláš výzvu a potom sa s protistanicou po dohode odladíš na iný kanál.
  • mať PMR vysielačku nie je povinnosť, ale je to významný bezpečnostný benefit.

Ako sa dá ešte využiť PMR

  • turistika – ak sa rozdelí skupina a jedna časť ide rýchlejšie a druhá zaostáva, ostávate v spojení, môžes poradiť turistovi ktorý sa stratil, poranil alebo informuješ o zlom počasí ( búrkové mraky ) či blížiacej sa hrozbe. 
  • horolezectvo – často krát v miestach kde chýba signál mobilného operátora, pri zlaňovaní ak lezec zájde za skalu je možné že kvôli vetru sa lezci nepočujú. 
  • hubárčenie – v lese sa ľahko stratíte z dohľadu no s PMR ste stále v kontakte.
  • lyžovanie – okrem komunikácie medzi lyžiarmi sa dnes už veľakrát spojíte s vlekármi a privoláte si pomoc. 
  • cestovanie – napr. komunikácia medzi autami.
  • súťaže – s PMR vysielačkami je možné sa zapojiť napr. aj do súťaží alebo portable  – spoznať nových priateľov – www.radio73.sk